You are currently viewing Značaj i benefiti zelenih krovova

Značaj i benefiti zelenih krovova

Zeleni krovovi imaju mnogo ekonomskih, ekoloških i socijalnih benefita. Oni pospešuju odvodnjavanje, prečišćuju vazduh, smanjuju temperaturu u objektu, štede energiju i pospešuju biodiverzitet u gradu. Ono što je još važno napomenuti jeste da su ljudi srećniji u zelenom okruženju, u odnosu na sivo.

Hajde da se pozabavimo svakim od ovih benefita pojedinačno:

Provides a rainwater buffer Olakšava odvodnjavanje kišnice

Zeleni krov upija kišnicu tako što se voda zadržava u biljkama. Ovo odlaže ispuštanje kišnice u kanalizaciju, čisti kišnicu, a količina vode se takođe smanjuje jer je biljke upijaju. Sve ovo pomaže stabilizaiji nivoa podzemnih voda, smanjuje opterećenje kanalizacionog odvoda i smanjuje rizik od poplava.

Purifies the air Prečišćuje vazduh

Biljke u zelenom krovu filtriraju čestice iz vazduha i pretvaraju ugljendioksid u kiseonik. Jednostavno, zeleni krov doprinosi čistijem vazduhu.

Reduces the ambient temperature Smanjuje temperaturu okoline

Biljke upijaju sunčevu svetlost što pomaže da se stvori hladnija i prijatnija temperatura okoline. Za vas to znači da klima uređaj neće morati da radi toliko jako ili često, što dalje znači da štedite energiju. Ovo takođe ima pozitivan efekat na klimatske promene. Široka primena zelenih krovova može da smanji temperaturu u gradu za do čak 3 stepena.

Reduces ambient noise Smanjuje buku

Zeleni krov ima svrhu zvučne barijere na vašoj zgradi. Apsorbuje zvuk i pruža tišu i ugodniju okolinu, kako spolja, tako i iznutra.

Extends life span of roof Produžava životni vek krova

Zelen krov štiti materijal od kog je krov napravljen od spoljnih uticaja poput kiše, vetra, sunca, i tako produžava životni vek vašeg krova za čak do 60 godina. Ovakva investicija bi vam se otplatila u roku od 8 do 20 godina.

Adds value to the building Povećava vrednost nekretnine

Prirodan i lep izgled, u kombinaciji sa štednjom energije i drugim benefitima znači da će vaša nekretnina vredeti više.

Increases biodiversity Podstiče biodiverzitet

Biljke koje su deo zelenog krova su stanište za ptice, leptire i insekte, posebno u gradskom okruženju koje je pretežno asfalt i beton.

Creates fire-resistant layer Stvara sloj zaštite od požara 

Biljke su prirodno pune tečnosti. Zeleni krov stvara prirodan sloj zaštite od požara na vašoj kući ili zgradi.


Increases the feeling of well-being Povećava osećaj zadovoljstva

Život i rad u zelenom okruženju ima pozitivne efekte na zadovoljstvo, zdravlje i produktivnost ljudi. Zelenilo nudi relaksaciju i smanjuje stres.

Offers healing environment Nudi isceljujuće okruženje

Zelenilo podstiče brži razvoj kod pacijenata. Ljudska tolerancija bola je viša u zelenom okruženju. Ovo je poznato kao “isceljujuće okruženje”.

Elicits more social interaction Više socijalnih interakcija

Rad ili život u zelenom okruženju spaja ljude. Zelenilo ima pozitivan efekat na socijalne interakcije u komšiluku. Oblasti sa zelenilom imaju manje slučajeva agresije i vandalizma. 

Saves time and money Štedi novac i vreme

U odnosu na gajenje individualnih biljki na krovu, postavljanje sloja zelenog krova je brzo i lako za realizaciju. Troškovi održavanja su minimalni. To znači da vam zeleni krov čuva vreme i novac!

Leave a Reply